RSS Feed

Όταν η τέχνη συναντά τη μόδα!

Η φετινή εβδομάδα μόδας (2011-2012) που έλαβε χώρα στην Αθήνα εκτός απο εντυπωσιακά fashions shows και φαντασμαγορικές πασαρέλες συμπεριέλαβε και κάποια ιδιαίτερα events που συνδυάζουν τη μόδα με την τέχνη. Ένα απο αυτά ήταν το “Workshop:Το ρούχο ως κατοικία του σώματος”. Η κίνηση επιτεύχθηκε σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και πραγματοποιήθηκε για μία εβδομάδα στις εγκαταστάσεις του Athens Fashion Week , στην “Τεχνόπολις” του δήμου Αθηναίων.

Ο σχεδιασμός των ρούχων απο τους φοιτητές έγινε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής και έτσι οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και την πρόοδο της δουλειάς των ενδυμάτων.  Η κίνηση αυτή αποτέλεσε μία ιδιαίτερη προσέγγιση της έννοιας του ρούχου μέσα απο πρωτότυπα τρισδιάστατα σχέδια , τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελετή λήξης της φετινής  εβδομάδας μόδας. Φοιτητές που συμμετείχαν στο workshop , όπως ο Νίκος Σταθόπουλος , δήλωσαν πως τα ρούχα παρομοιάζονται με μηχανές που τα “φοράνε” οι θεατές , βιώνοντας την ασταμάτητη κίνηση της ισορροπίας , ανάμεσα στο παιχνίδι και στο βασανισμό , στη λογική και τον παραλογισμό.Ουσιαστικά του ξυπνάει πρωτογενή διλλήματα , τα οποία έχει λύσει και έχει αποφασίσει ποιά πλευρά τελικά θα φορέσει.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή νέων ανθρώπων , πόσο μάλλον φοιτητών, σε τέτοιες διοργανώσεις.Άλλωστε είναι σπάνιο το φαινόμενο προσέγγισης της μόδας ως τέχνης και όχι ως αποκλειστικά καταναλωτικού προϊόντος. Τα ρούχα χαρακτηρίζονται ως καταφύγια του σώματος μας και αντιμετωπίζονται με ευαισθησία και φαντασία. Ευφάνταστες κατασκευές , δημιουργίες απο λούτρινα κουκλάκια , χειρουργικά γάντια , μαχαιροπίρουνα και περούκες έκαναν πασαρέλα και σίγουρα εντυπωσίασαν. Στο επίκεντρο θα λέγαμε πως βρέθηκε ο άνθρωπος που “εξερευνήθηκε” εξωτερικά και εσωτερικά.

Σαφώς , οι δημιουργικοί φοιτητές που συμμετείχαν βγήκαν κερδισμένοι , αφού κατάφεραν να επεκτείνουν τη δράση τους και εκτός του πανεπιστημίου. Ήταν μία συνάντηση της εκπαίδευσης με τον πραγματικό κόσμο των τεχνών που χειροκροτήθηκε θερμά απο τους επισκέπτες και που έδωσε έναυσμα για προβληματισμό και εξέταση των ρούχων απο μία άλλη οπτική γωνία.

Επιμέλεια: Εβελίνα Συρίγου

About artsandhearts

Studing Journalism and Mass Communication, Aristotle University

3 responses »

  1. marina tzikanoula

    “Fashion is the most powerful art there is. It’s movement, design and architecture all in one. It shows the world who we are and who we’d like to be.” Blair Waldorf, Gossip Girl
    Νομίζω πως μία αυθεντία στον τομέα της μόδας μας καλύπτει! Τα ομορφα ρούχα, η υψηλή ραπτική και τα πιο φτηνά υφάμσατα δεν έχουν να κάνουν με φιγούρα αλλά με την ψυχολογία μας, τη διαθεσή μας, την αυτοπεποίθησή μας και την εξωτερίκευση της προσωπικότητάς μας..Είναι πολύ ευχάριστο να παρακολουθείς τέτοιες εκδηλώσεις με την πρωτοβουλία και την προσπάθεια νέων ανθρώπων :)Ειδικά σε τόσο δύσκολες και απαισιόδοξες εποχές που ζούμε, η τέχνη κάθε είδους αποτελεί πάντα ένα καταφύγιο και μας δίνει έμπνευση και κουράγιο να πάμε μπροστά…!

    Reply
    • Χαίρομαι που σ άρεσε το θέμα του άρθρου Μαρίνα!Έχεις δίκιο , κάθε τέχνη αντικατοπρίζει κάποια βαθύτερα μας κίνητρα και είναι σωστό να στηρίζουμε τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων που προσφέρουν το κάτι παραπάνω 🙂

      Reply
      • Κι εγώ χαίρομαι που σου άρεσε το άρθρο, Μαρίνα, γιατί τώρα θα είμαστε δυο σούπερφαν του συγκεκριμένου blog !

Leave a comment